Käsien pesu

Vain kunnollinen käsipesu tehoaa – näin se käy

Vesi ja saippua on lyömätön yhdistelmä, mutta niitäkin pitää käyttää oikein. Varmista, että teillä osataan pitää kädet puhtaina ja pöpöt viemärissä.

Hyvä käsihygienia on ilman muuta vaikuttavin tapa estää infektiotautien leviämistä. Käsidesi on hyvä varuste, mutta käsien kunnolliseen puhdistamiseen tarvitaan lämmintä vettä ja saippuaa. Käsidesillä pesua voi sitten vielä täydentää.

Joten muistathan pestä kätesi aina, kun tulet ulkoa kotiin, kun tulet kylään tai vieraaseen paikkaan, kun olet tekemisissä ruoan kanssa, kun olet käynyt wc:ssä tai kun olet niistänyt nenäsi, aivastanut tai yskinyt – vaikka tietenkin pärskit nenäliinaan tai esimerkiksi hihaasi. Tai kun kätesi jostain muusta syystä kaipaavat puhdistamista.

Näin peset kädet tehokkaasti

Jotta todella saat huuhdotuksi bakteerit ja virukset viemäriin, käytä saippuaa tehokkaasti, hiero käsiäsi perusteellisesti ja kauan sekä huuhtele ja kuivaa kunnolla.
Käsiä tulisi pestä vähintään 20 sekunnin ajan. Ota sormukset pois ennen pesua, äläkä koske hanaan tai kahvaan enää pesun jälkeen.

Muista puhdas pyyhe ja käsien rasvaus

Erityisesti infektiokaudella käsipyyhe kannattaa vaihtaa puhtaaseen tiheään tahtiin. Jokaisella perheenjäsenellä voi myös olla oma käsipyyhe.
Äläkä unohda käsivoidetta. Myös se edistää käsihygieniaa, sillä se estää ihoa kuivumasta ja rikkoutumasta. Rikkoutunut iho on altis bakteereille.