Kesän kiusalaiset

 

Tiivistelmä artikkelista;https://www.apteekki.fi/terveydeksi/tietoa-kumppaneilta/kesan-kiusalaiset.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kesäisestä luonnosta voi nauttia parhaiten, kun suojautuu etukäteen kyyltä ja muilta ei-toivotuilta seuralaisilta.

Puremien ja pistosten varalta on hyvä hankkia kotiapteekkiin ainakin kutinaa lievittävää voidetta, antihistamiinia ja punkkipihdit.

Kyypakkaus ei riitä hoidoksi puremaan

Jos kyy kuitenkin sattuu puremaan, on tärkeää pysyä rauhallisena ja pitää puremakohta mahdollisimman liikkumattomana. Myrkky leviää elimistössä imusuonistossa, ja mitä enemmän liikkuu, sitä nopeammin myrkky pääsee leviämään. Ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen, mutta kovin suurta apua siitä ei yksinään ole.

Jos kyy puree lasta tai vanhusta, on syytä soittaa hätänumeroon. Välitöntä sairaalahoitoa vaatii myös harvinainen kyyn pureman aiheuttama allergiareaktio, joka voi aiheuttaa hengityksen salpautumisen ja tajunnan menetyksen.

Hyttysen pistoihin tehoaa antihistamiini

Hyttyset lähtevät liikkeelle erityisesti tuulettomina aikoina, jolloin ne etsivät veriateriaa lisääntyäkseen. Pistäessään ne erittävät ihmiseen ainetta, joka estää verta hyytymästä ja samalla aiheuttaa ikävää kutinaa.

Viivästyneiden allergiareaktioiden hoitoon sopii kortisonivoide. Apteekista saatavaa hydrokortisonivoidetta kannattaa sivellä paksu kerros kutisevaan kohtaan. Kaikki kutinat kannattaa hoitaa, jottei iho mene liiasta raapimisesta rikki.

Punkki levittää vaarallisia tauteja

Punkkien eli puutiaisten määrä on viime vuosina kasvanut nopeasti, ja punkin puremia havaitaan jopa melkein vuoden ympäri. Vilkkain punkkikausi on kuitenkin huhtikuusta lokakuuhun.

Punkin purema itsessään ei ole ihmisille vaarallinen, mutta punkki saattaa tartuttaa joko puutiaisaivokuumevirusta tai borrelia- bakteeria. Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua kolmen rokotteen sarjalla, mutta borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Jos huomaa punkin kiinnittyneen ihoon, se kannattaa välittömästi poistaa joko punkkipihdeillä tai hätätapauksessa sormin. Punkin puristamista tulee välttää, jotta se ei oksenna suolensa sisältöä ja mahdollista taudinaiheuttajaa ihon sisään.

Jos punkin poiston jälkeen iholle tulee 1–2 senttimetriä leveä ihottumajälki, joka häviää parissa päivässä, lääkäriin ei tarvitse lähteä. Silloin kyse on piston aiheuttamasta ihoärsytyksestä.

Jos iholle ilmaantuu vähintään 5 senttimetriä leveä punainen ihottuma, jonka koko kasvaa vähitellen, kyseessä on luultavasti borrelioositartunta. Silloin on syytä hakeutua nopeasti lääkäriin.