Alkuomavastuu 1.1.2019 alkaen

Lääkekustannusten vuosiomavastuu 2019 on 572 €.

Alkuomavastuu on 50 euroa ja se on kalenterivuosikohtainen.

Asiakas maksaa lääkemääräyksellä määrätyt korvattavat lääkkeet, kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet kokonaan itse alkuomavastuuseen asti. Korvausta maksetaan sen jälkeen, kun asiakkaan alkuomavastuu on täyttynyt.

Alkuomavastuu ei koske alle 18-vuotiaita. Alkuomavastuuta sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

Alkuomavastuuta kerryttävät lääkemääräyksellä määrätyt korvausjärjestelmään kuuluvat lääkkeet, kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet. Alkuomavastuuta kerryttää asiakkaan maksama valmisteen hinta. Lääkkeen viitehinnan ylittävä osuus ei kuitenkaan kerrytä alkuomavastuuta, jos asiakas kieltää lääkevaihdon. Alkuomavastuu kertyy valmisteiden oston yhteydessä ja se voi täyttyä joko yhdestä tai useammasta ostosta riippuen valmisteiden hinnoista. Jos samassa ostossa on useamman eri korvausluokan lääkkeitä, alkuomavastuu kertyy seuraavassa järjestyksessä: peruskorvattavat lääkkeet, alemman erityiskorvausluokan lääkkeet ja ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeet.

Alkuomavastuu kerryttää lääkeostojen vuosiomavastuuta.