Mikä siellä kutisee

Tiivistelmä seuraavasta artikkelista;https://www.apteekki.fi/terveydeksi/terveys/mika-siella-kutisee.html

Valtaosa naisista kokee joskus ikäviä intiimialueen oireita, kuten kutinaa ja kirvelyä. Usein kyse ei ole hiivatulehduksesta vaan muista, kiusallisista mutta vaarattomista vaivoista.

Emättimen hiivatulehdus on yleensä helppo tunnistaa, se aiheuttaa  voimakasta kutinaa ja kokkareista valkovuotoa.

– Jos kutina alkaa pian antibioottikuurin jälkeen, kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus.

Selvitä toistuvat oireet lääkärissä

Jos vaiva pitkittyy tai toistuu usein, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle oireiden syyn selvittämiseksi.

Joskus kutinan taustalta löytyy esimerkiksi ihottuma, joka vaatii lääkärin hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi puna- tai valkojäkälä, jotka ovat tulehduksellisia ihosairauksia.

Vaihdevuodet ohentavat limakalvoja

Kun naisen oma estrogeenieritys vähenee vaihdevuosina, emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu. Lähes jokaiselle tulee tässä iässä intiimialueen kutina- ja kirvelyoireita.

Ohut limakalvo menee helposti rikki, ja pienet haavaumat voivat tulehtua. Kyse ei kuitenkaan ole hiivatulehduksesta, eikä hiivalääke siis auta oireisiin.

Hapan valkovuoto voi ärsyttää ja kirvellä

Nuorilla naisilla oireiden taustalla on puolestaan usein hapan ja runsas valkovuoto, joka aiheuttaa solujen hajoamista eli sytolyysia. Osalla naisista emättimen hapan erite ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kirvelyä.

– Jos silloin käyttää hiivalääkettä, se vähentää hetkellisesti valkovuodon happamuutta ja auttaa oireisiin, vaikka kyse ei ole hiivasta. Pian oireet kuitenkin palaavat, Jakobsson kuvailee.

Maitohappobakteerit ehkäisevät vaivoja

Emättimessä elää normaalisti paljon hyödyllisiä maitohappobakteereja, jotka pitävät valkovuodon sopivan happamana. Joskus bakteeritasapaino kuitenkin häiriintyy ja elimistön muut mikrobit pääsevät aiheuttamaan emättimessä tulehduksen eli bakteerivaginoosin.

Intiimialueen normaalin bakteeritasapainon ylläpitoon on tarjolla sekä suun kautta että suoraan emättimeen annosteltavia maitohappobakteerivalmisteita. Apteekin farmaseutti tai proviisori voi neuvoa tarkemmin niiden käytössä.

Vältä saippuaa ja pikkuhousunsuojia

Intiimialueiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia hyvällä henkilökohtaisella hygienialla. Liian tiheitä pesuja ja voimakkaita pesuaineita kannattaa kuitenkin välttää.

–Saippuan sijaan kannattaa käyttää happamia pesunesteitä tai pelkkää vettä. Pikkuhousunsuojia ei tulisi käyttää jatkuvasti, sillä ne hautovat ihoa ja voivat aiheuttaa kutinaa, Jakobsson kuvailee.