Tiivistelmä seuraavasta artikkelista;https://www.apteekki.fi/terveydeksi/terveys/mika-siella-kutisee.html
Jos vaiva pitkittyy tai toistuu usein, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle oireiden syyn selvittämiseksi.
Joskus kutinan taustalta löytyy esimerkiksi ihottuma, joka vaatii lääkärin hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi puna- tai valkojäkälä, jotka ovat tulehduksellisia ihosairauksia.
Kun naisen oma estrogeenieritys vähenee vaihdevuosina, emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu. Lähes jokaiselle tulee tässä iässä intiimialueen kutina- ja kirvelyoireita.
Ohut limakalvo menee helposti rikki, ja pienet haavaumat voivat tulehtua. Kyse ei kuitenkaan ole hiivatulehduksesta, eikä hiivalääke siis auta oireisiin.
Nuorilla naisilla oireiden taustalla on puolestaan usein hapan ja runsas valkovuoto, joka aiheuttaa solujen hajoamista eli sytolyysia. Osalla naisista emättimen hapan erite ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kirvelyä.
– Jos silloin käyttää hiivalääkettä, se vähentää hetkellisesti valkovuodon happamuutta ja auttaa oireisiin, vaikka kyse ei ole hiivasta. Pian oireet kuitenkin palaavat, Jakobsson kuvailee.
Emättimessä elää normaalisti paljon hyödyllisiä maitohappobakteereja, jotka pitävät valkovuodon sopivan happamana. Joskus bakteeritasapaino kuitenkin häiriintyy ja elimistön muut mikrobit pääsevät aiheuttamaan emättimessä tulehduksen eli bakteerivaginoosin.
Intiimialueen normaalin bakteeritasapainon ylläpitoon on tarjolla sekä suun kautta että suoraan emättimeen annosteltavia maitohappobakteerivalmisteita. Apteekin farmaseutti tai proviisori voi neuvoa tarkemmin niiden käytössä.
Intiimialueiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia hyvällä henkilökohtaisella hygienialla. Liian tiheitä pesuja ja voimakkaita pesuaineita kannattaa kuitenkin välttää.
–Saippuan sijaan kannattaa käyttää happamia pesunesteitä tai pelkkää vettä. Pikkuhousunsuojia ei tulisi käyttää jatkuvasti, sillä ne hautovat ihoa ja voivat aiheuttaa kutinaa, Jakobsson kuvailee.